Fråga 10
Partiernas svar
Fråga om våld behöver bli en naturlig del av såväl vården, skolan och socialtjänsten. Medarbetare inom dessa myndigheter behöver få utbildning i hur och när frågan om våld kan och ska ställas samt vad man som myndighetsperson ska gå vidare med svaret och vilken hjälp som finns att få. Feministiskt initiativ drev vid sin tid vid makten 2014-2018 igenom att Stockholms skolor ska arbeta våldsförebyggande.
Socialarbetare bör samarbeta med pedagoger och vårdgivare och ha fler tjänster inom skola och vård. Samtalen med elever i skolor och patienter inom vården måste bli fler och längre. De bör ske utan press och utifrån elevernas och patienternas villkor.
Standardiserade frågor inom vård och omsorg samt socialtjänst är ett bra verktyg för att upptäcka våld. Men vi måste också se till att vidareutbilda personalen i hur de kan upptäcka våld och även i hur de ska bemöta kvinnor och tjejer som de misstänker utsatts för våld.
Vårdpersonal ska garanteras en god och fortlöpande utbildning i detta arbete. Samordnare för detta ska vara Kunskapscentrum för våld i nära relationer.
Ja, samhället behöver bli bättre på att upptäcka våld och på att agera när det finns misstanke om våld. Under vår tid i regering gav vi bl.a. uppdrag till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Socialstyrelsen att bli bättre på att upptäcka utsatthet och våld i nära relationer. Nyligen var vi med att tillsätta en utredning om tandvård för våldsutsatta, i den ingår att titta på tandvårdens förmåga att upptäcka och bemöta personer som utsatts för våld i nära relationer. Samtidigt återstår mycket att göra. Vi anser att frågan om våldsutsatthet, dvs “screening”, behöver ställas på ett systematiskt sätt i kontakt med samhällsfunktioner. Vi behöver också ett fortsatt starkt arbete för att öka hela samhällets kunskap om medvetenhet om mäns våld mot kvinnor.
Se svar från MP Riksdag
MP i Region Stockholm vill att vården behöver bli betydligt bättre på att fånga upp våldsutsatta kvinnor och barn. Det kräver både kunskapshöjande insatser för vårdpersonal och tydliga strategier och riktlinjer. Många gånger konstaterar man t.ex. fysiskt och/eller sexuellt våld inom akutsjukvården, men tar det inte vidare. Vi ser just nu över möjligheten för regionen att börja polisanmäla våld mot barn, något som idag inte görs. Även inom psykiatrin behöver regionen bli bättre på att fånga upp en underliggande våldsproblematik.
Centerpartiet vill vi se straffskärpningar för sexualbrott och för grov fridskränkning och att kunskaperna bland dem som kommer i kontakt med våld i nära relation blir större från första förhör till slutlig dom. I förskolan och grundskolan ska värderingsarbetet förstärkas samt att sex- och samlevnadsutbildningen ska förbättras och moderniseras. Vi vill även se åtgärder för att öka kunskapen om våld och tvång i nära relationer bland unga personer för att motverka beteenden i ett tidigt skede. Inom vården och socialtjänsten vill vi utbilda och öka kunskapen hos personal kring våld i nära relationer. Vi vill även se fler utredare med specialistkompetens i samtliga polisregioner. Vi vill dessutom att alla kommuner tar fram handlingsplaner för att förebygga mäns våld mot kvinnor.
Centerpartiet vill vi se straffskärpningar för sexualbrott och för grov fridskränkning och att kunskaperna bland dem som kommer i kontakt med våld i nära relation blir större från första förhör till slutlig dom. I förskolan och grundskolan ska värderingsarbetet förstärkas samt att sex- och samlevnadsutbildningen ska förbättras och moderniseras. Vi vill även se åtgärder för att öka kunskapen om våld och tvång i nära relationer bland unga personer för att motverka beteenden i ett tidigt skede. Inom vården och socialtjänsten vill vi utbilda och öka kunskapen hos personal kring våld i nära relationer. Vi vill även se fler utredare med specialistkompetens i samtliga polisregioner. Under mandatperioden har vi varit med och tagit fram Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål samt sexuellt våld oberoende relation, en viktig del i programmet är att upptäcka våldsutsatta genom att ha tydliga rutiner och kompetens för att upptäcka våldsutsatta och våldsutövare.
Vi tror fler behöver våga fråga. Fler kvinnor i kontakt med tandvården, hälso- och sjukvården och andra myndigheter behöver få frågan om huruvida de utsatts för våld.
Det handlar bl.a. om behovet av att kunna metodiskt och systematiskt stärka det våldsförebyggande arbetet. Moderaterna vill t.ex. att hälso- och sjukvården ska kunna följa upp mäns våld mot kvinnor på en aggregerad nivå i syfte att bidra till vårdverksamheters patientsäkerhetsarbete och därmed öka lärandet. Därutöver om att säkerställa ett förbättrat kunskapsstöd. Ett sätt att bidra till förbättrat kunskapsstöd är att stöden som tas fram är konkreta och tillgängliga för verksamheter som arbetar nära med våldsutsatta kvinnor.
Det är viktigt att det sker ett aktivt arbete i alla kommuner för att upptäcka mäns våld mot kvinnor. Det finns goda exempel på detta från Stockholms stad med deras stadsövergripande program för att motverka alla sorters våld. I Stockholm samarbetar man systematiskt inom och mellan alla stadens verksamheter för att motverka våldet, en av de viktiga målen inom arbetet är att upptäcka fler våldsutsatta vuxna och barn. Detta görs till exempel genom att sprida lättillgänglig information på de verksamheter och platser där målgruppen vistas, utveckling om stöd till chefer för att upptäcka våld eller genom att rutinmässigt ställa frågor om våldsutsatthet.
Det behövs såväl ett offentligt samtal om problemen som utbildning och samverkan mellan socialtjänst, polis, skola och sjukvård. Dessa personalgrupper är de som träffar flest människor från alla delar av samhället och bör vara utbildade i hur man upptäcker nya fall.
Det finns redan idag en anmälningsskyldighet gällande grovt våld. Problem uppstår när personal inte vågar ta tag i problem eller är så pressade i sin arbetssituation att man föredrar att vända bort blicken. Två politiska aspekter av detta är att socialtjänst, elevhälsa och sjukvård etc. måste få adekvata resurser. En annan är att man faktiskt måste våga ta tag i exempelvis hedersproblematik.