Fråga 9
Partiernas svar
Genom att öka kunskapen om våld och den särskilda utsatthet för våld som kvinnor i drogberoende har. Alla ovanstående myndigheter behöver mer utbildning och ett tydligare fokus på våldet. Särskild utbildning kring våld och utsatthet behöver ges till alla som jobbar med kvinnor i drogberoende samt att hela vårdkedjan behöver ha kunskap om varandras ansvarsområden för att ingen ska hamna mellan stolarna.
Genusvetenskap bör ingå i alla dessa yrkesutbildningar för att kunskapen och det nyanserade bemötandet av våldsutsatta flickor och kvinnor ska öka. Drogberoende bör ses i sammanhang och som konsekvens. Olika yrkesgrupper bör utarbeta en samsyn som inte normaliserar våld. Kunskap måste vara kopplad till perspektiv som lyfter våldsutsattas erfarenheter och berättelser. Kunskapsutveckling måste ske löpande utifrån dessa berättelser. Mycket tid måste avsättas för detta.
Kommunens egna granskningar visar att staden har svårt att nå våldsutsatta kvinnor med beroende i socialtjänstens verksamheter. Våldet osynliggörs och det är svårt att hitta adekvat stöd för de utsatta. Vi i Vänsterpartiet tycker därför att det behövs mer pengar för utbildning om våldsutsatta, inte minst gällande särskilt sårbara grupper såsom unga tjejer och kvinnor med beroende.
Hela sjukvårdens arbete kring mäns våld mot kvinnor måste stärkas - även specifikt i situationer med drogberoende. Vi föreslår därför ett höjt anslag till Kunskapscentrum för våld i nära relationer. Region Stockholm ska ta ett tydligt ansvar för behandling av de som utsatts eller utsätter andra för våld.
Som beskrivits ovan vill vi genomföra en stor utbildningsinsats för hela domstolsväsendet om mäns våld mot kvinnor och konsekvenserna av detta. Vi tycker att det bör ställas krav på att alla som arbetar med missbruks- eller drogrelaterade frågor ska ha tillräcklig kunskap om mäns våld mot kvinnor och adekvat vidareutbildning ska erbjudas alla som inte har det. Det kan behövas både generella utbildningsinsatser och specifika. Att vi drivit igenom samtyckeslagstiftningen ser vi också som väldigt viktigt och förhoppningsvis en grundbult för större uppmärksamhet för frågorna överlag. Vi drev förra mandatperioden igenom att kunskap om mäns våld mot kvinnor ska finnas med i en rad grundutbildningar och vi har också drivit igenom förstärkningar av hur skolan ska arbeta med frågor om sexualitet, samtycke och relationer.
Som beskrivits ovan vill vi genomföra en stor utbildningsinsats för hela domstolsväsendet om mäns våld mot kvinnor och konsekvenserna av detta. Vi tycker att det bör ställas krav på att alla som arbetar med missbruks- eller drogrelaterade frågor ska ha tillräcklig kunskap om mäns våld mot kvinnor och adekvat vidareutbildning ska erbjudas alla som inte har det. Det kan behövas både generella utbildningsinsatser och specifika. Att vi drivit igenom samtyckeslagstiftningen ser vi också som väldigt viktigt och förhoppningsvis en grundbult för större uppmärksamhet för frågorna överlag. Vi drev förra mandatperioden igenom att kunskap om mäns våld mot kvinnor ska finnas med i en rad grundutbildningar och vi har också drivit igenom förstärkningar av hur skolan ska arbeta med frågor om sexualitet, samtycke och relationer. I Stockholms stad har vi under förra och nuvarande mandatperiod drivit igenom stora utbildningssatsningar om just mäns våld mot kvinnor för stadens medarbetare - där det tydliggjordes att personer med risk- eller missbruk utgör en särskilt sårbar grupp med särskilda behov.
MP i Region Stockholm vill att kunskapsnivån och medvetenheten om våld i nära relation ska höjas inom hela hälso- och sjukvården.
Centerpartiet vill se aktiva åtgärder för att utbilda och öka kunskapen hos vårdpersonal om våld i nära relationer. Vi vill även se fler utredare med specialistkompetens rörande våld i nära relation, sexualbrott och sexköp/trafficking i samtliga polisregioner. Den specialistkompetensen bör finnas tillgänglig i hela landet. Kompetensen ska även höjas bland de som i sin yrkesroll ofta kommer i kontakt med offer för våld i nära relationer så att de har relevanta kunskaper.
Se svar från C Riksdag
Det bästa vore om fler polisstationer och domstolar hade specialistkompetens på området. I takt med att polisen får fler kollegor vill vi se fler som är specialiserade på mäns våld mot kvinnor.
Moderaterna föreslår bl.a. att stödet stärks gällande vården för sexuellt våldsutsatta flickor och kvinnor bl.a. genom att öka kunskapen om hur sexuellt våld kan identifieras och hur vården kan utvecklas för de som drabbats. Därtill att spårsäkring i samband med våldtäkt även ska kunna utföras av privata vårdgivare för att öka tillgängligheten till spårsäkring. Vi vill därutöver se en återförd specialistkompetens hos Polisen. Det var en av många specialiserade enheter som försvann i omorganiseringen av myndigheten. Detta borde återinföras för att säkerställa kunskapen om sexualbrottslighet i samtliga polisregioner. Att få ett snabbt och professionellt omhändertagande när någon drabbats av våld är viktig. Det är också viktigt att hela vården är medveten om att olika former av fysiskt och psykiskt våld kan förekomma, även om den drabbade personen inte anmält detta.
Det är viktigt att de personer som möter flickor och kvinnor i dessa utsatta positioner har goda kunskaper om hur de ska bemötas. Ett gott exempel på hur man arbetar med detta är Stockholms stads program mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, människohandel för sexuella ändamål samt sexuellt våld oberoende relation. Programmet är genomgripande för hela kommunen verksamhet och syftar till att stärka kunskaperna och arbetet inom alla kommunens verksamheter. Vi vill också införa en 24 timmars-garanti för kontakt vid narkotikabruk samt att fler personer ska dömas till vård snarare än till böter för narkotikabrott.
En ökad kunskap kräver ett fördjupat samarbete mellan kommuner, kvinnoorganisationer och berörda myndigheter. Ett konkret exempel på hur kompetensen ska öka inom polismyndigheten är genom att inrätta polisenheter som är specialiserade på sexualbrott, vilket förutsätter särskilt inriktad fortbildning på området där bemötande av drogberoende personer är en del. Nationellt Centrum för Kvinnofrid bedriver ett viktigt arbete för att sprida kunskap, ett arbete som vi ökat stöden till när regeringen dragit ner.
Det finns ett antal institutioner som arbetar specifikt med just dessa frågor och frågan är ställd som om detta arbete inte bedrevs. Sverige har sedan åtta år en ”feministisk regering” och frågan är väl om man inte ska vända sig just till regeringen med denna typ av frågor. Men vad gäller utbildning i bemötande så utgår vi från att en institution som Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) gör sitt arbete. Vi i Sverigedemokraterna står för en stark välfärd, myndigheter som samverkar, ett starkare rättsväsende, kamp mot hedersförtryck och hårdare straff för våldsbrottslingar. Och vi tar offrets parti, inte förövarens.