Qjourens historia
Under det första året låg Qjouren på Södermalm i Stockholm. Förutom att vi över telefon svarade på kvinnornas frågor och lyssnade på kvinnornas röster så var kvinnorna också välkomna dagtid.
Den 14 april 2009 öppnades jouren i nya lokaler med ett skyddat boende för max 5 kvinnor. I stort sett från dag 1 var det fullbelagt. Jouren var en ganska vanlig lägenhet med 5 rum där kvinnorna fick bo. Matrum, vardagsrum, kontor, samtalsrum, badrum, toalett och kök utgjorde resten av jouren. Det var 6 kvinnor som drev jouren på dagtid kl 8-19. På helgerna arbetade en ensam kvinna från kl 10-21.
Bemanning dygnet runt var en förutsättning för att det skulle vara lugnt också nattetid. “Nattisarna” kom in för sina pass kl 18.30 i veckorna och 20.30 på helgerna. Nattisarnas uppgift var framför allt att skapa förutsättningar, lugn och trivsel inför natten, men också finnas till för samtal om kvinnorna behövde prata. Nattisarna kunde också upptäcka sådant som dagpersonal har svårt att upptäcka på dagarna. Nattisarna hade sovande jour, vilket innebar att de från kl 23.00 hade väsentligt mycket lägre timpenning fram till kl 7 på morgonen.
En av de daganställda hade alltid bakjour i hemmet. Bakjouren fungerade som en trygghet för nattisen, om något beslut måste tas, en svår situation uppstod eller om nattisen behövde mandat, exempelvis ta hand om en kvinna med ångest, så skulle bakjouren alltid konsulteras först. Bakjouren skulle kunna ta sig till jouren med kort varsel, i värsta fall med taxi.
Qjouren var en plats för kvinnor utsatta för mäns våld och utsattheten för våldet är det som förenade dem som levde tillsammans på jouren. Det som gjorde att Qjouren skilde sig från andra jourer var att målgruppen var kvinnor med beroendeproblematik; alkohol, narkotika, läkemedel. Dessa kvinnor var i stort sett portförbjudna på vanliga kvinnojourer bl.a. där det ofta bodde barn tillsammans med sina mammor.
Unikt för Qjouren var alltså toleransen för kvinnornas beroende eller missbruk. Det är tillåtet på Qjouren att vara: berusad, påtänd, pluddrig, flummig. Det var däremot inte tillåtet att vare sig förvara eller konsumera alkohol och/eller narkotika på jouren.
Idag har Qjouren inget boende men är öppet dagtid på vardagar för att erbjuda samtal och stöd. Både över telefon och på plats i lokalen.